Hva er greien med paraben og sulatfrie produkter?


 

Du har garantert hørt om det, blitt frarådet det og kanskje tilogmed avskaffet det? Vi snakker om paraben og sufatfrie produkter. Hva er Parabener? Hva er Sulfat?

Vi går inn på hvorfor det brukes og hvorfor det fjernes. Hva er alternativene og hvor finner man de?

 


 

Hva er parabener?

Parabener er en gruppe kjemikaler som brukes i skjønnhets produkter for å blant annet hindre bakterievekst og øke holdbarheten. Parabener er en type kosmetisk konserveringsmiddel, og har vært brukt siden 1950-tallet. De vanligste typer parabener som brukes i skjønnhetsprodukter er butylparabens, isoparabens, methylparabens og propylparabener. Det er anslått at 80% av skjønnhetsprodukter på markedet i dag bruker parabener som konserveringsmiddel.

Parabener er en av de vanligse kjemikalene for selskaper fordi de er billige og effektive. Det er ingen overraskelse at de fleste bedrifter velger å bruke konserveringsmidler som ikke koster dem mye og fungerer godt.

..Men så kan man jo lure: Hvis parabener er så billig og gjør jobben så bra, hvorfor er det så mange selskap som går over til paraben-frie produkter?

 

Kan det være negative helserisikoen ved paraben bruk/eksponering?

 

grønn-strek

Helserisiko

På 1990-tallet ble parabener oppdaget å være xenoestrogens. Xenoestrogens er stoffer som etterligner østrogen-hormonet i menneskekroppen. Interessant nok, “østrogen avbrudd” har vært nevnt som en faktor i brystkreft og andre kvinnelige reproduktive problemer.

Parabener har selv blitt funnet i ondartede svulster, som gir forskerne grunn til å mistenke at det kan være noen svært bekymringsfull kobling mellom de to. Noen forskere har til og med gått så langt som å spekulere om parabener kan lagres i kroppen og til slutt føre til alvorlige helsemessige komplikasjoner fra å bygge opp og blir utgitt.

Selv om FDA (Food and Drug Administration) og WHO (Verdens helseorganisasjon) har utalt at parabener brukes på trygge nivåer i kosmetiske produkter, har de ovennevnte vært en motivasjon for mange merker til å bytte til paraben-frie produkter.

EUs vitenskapskomité for forbrukersikkerhet (SCCS) har gått gjennom det man vet om parabener, og på bakgrunn av dette satt regler for hvordan det er lov å bruke disse konserveringsmidlene i dag. De kan heller ikke slå fast på at det er en direkte sammenheng med utvikling av vondartende svulser som beskrevet ovenfor.  EU-regler har bestemt at et produkt ikke skal inneholde mer enn totalt 0,8 prosent parabener.

Det er viktig å være klar over at det finnes mange parabener som industrien ennå ikke har sendt inn data for. Skadevirkningen av disse vet man derfor lite om.

Det virker som konserveringsmidler er et must for å bevare holdbarheten til kosmetiske varer – så hvordan kan disse merkene finne sunnere alternativer?

 

grønn-strek

Trygge alternativer til parabener – finnes de?

Selvfølgelig! Som sunnere alternativer, har kosmetikk og hårprodukt-selskaper begynt å bruke alt fra botaniske ekstrakter til syrer for å bevare sine produkter på en tryggere måte. Mange merker bruker askorbinsyre, sitronsyre og rosmarinekstrakter i sine hårprodukter for å gi sine forbrukere ro i sinnet og et bedre naturlig utvalg.

Så det er altså mulig å bruke produkter som ikke trenger et konserveringsmiddel for å holde seg. For eksempel, når olje og vann møtes, trenger man et konserveringsmiddel for at det skal blandes.

Ved f.eks bruk av et oljebasert produkt som ikke inneholder vann eliminerer man behovet for et konserveringsmiddel.

Disse alternativene kan være mer kostbare, men de gjør jobben like godt og utrydder helserisiko som parabener kan stelle i stand.

Noen merker som produserer paraben-frie produkter er:

Aveda

Beach Organics

Colby Organic

Pangea Organics

Aubrey Organics

Barefoot Botanicals

John Masters Organics

Burt´s Bees

Dessuten har flere og flere kjente frisørmerker også kommet med både paraben og sulfat frie produkter. Disse er da som regel merket.

 

grønn-strek

Hva er sulfater?

Sulfater er en form for syntetiske ingredienser med en svovel-base, og fungerer som et overflateaktiv middel. Sulfat er rensende stoff som finnes i nesten alle sjampo, kroppsvask, ansiktsvask og i diverse andre rengjøringsmidler. I disse rensemidlene, så vel som i tannkrem, er det overflateaktive midler er det som forårsaker at produktet skummer opp. Dette for å være i stand til å bryte ned oljete og fettete oppsamlinger.

De mest brukte sulfater er SLS (sodium lauryl sulfate) og SLES (sodium laureth sulfate). Disse to kan man finne i nesten 90% av rensemidler!

Hvorfor er sulfater dårlig for håret?

Sulfater har evnen til å irritere hodebunnen og kan foresake tørrhet, rødhet og kløe. FDA, Health Canada og The Cosmetic Ingredient omtaler SLS og SLES som trygge for bruk i produkter, så lenge disse produktene brukes på riktig måte.

Men bare fordi en ingrediens er trygg å bruke, betyr det at det er bra for håret? Definitivt ikke, og la oss forklare hvorfor.

De fleste av oss setter nok pris på en sunn hodebunn fri for irritasjon, hår, og flass. I tillegg til det ønsker man en viss mengde naturlige oljer for å bevare hårets glans, styrke og smidighet. Hårets naturlige oljer er ens beste forsvar mot sprø og knekte tupper.

Sulfater brukes i shampoo for å rengjøre håret.

 

Vi har vel alle kjent hvor godt det er å skumme til håret i dusjen etter en hard treningsøkt, og håret (som skulle ha vært vasket for flere dager siden) er så fett at man så vidt turte å gå hjem?!

 

..Og sulfat gjør jobben! Den gjør det ved å åpne skjellaget og vaske vekk kroppens naturlige olje of fettstoffer som nærer og beskytter hårstrået. Ofte blir skjellaget værende åpent å tørke ut. Dette kan være med på å gjøre håret sprøtt, gi knekte tupper og bli veldig frizzy.

Av sistnevnte grunn har mange hårpleieprodusenter begynt å lytte til forbrukerens oppfordring til en mildere rengjøring. Flere merkevarer har begynt å produsere flere typer produkter i mildere og mer skånsom utgave.

 

 

sulfater og parabener

 

 

Selv om flere sulfatfrie sjampoer kan inneholde ALS (ammonium- lauretsulfat) og SAS (natriumsulfat alkyl) er det fortsatt et litt bedre alternativ. Denne type shampoo har likevel en tendens til å være litt harde på håret. De siste årene har vi sett mer fremvekst av “co-wash” eller balsamvask som mange kaller det. I enkelte miljøer er dette helt vanlig.

Noen forbrukere velger å kunn bruke balsam for å vaske håret, siden balsam har milde tensider i seg. Noen velger selve co-vask produkter som Eden Works Co-Vask eller co-Wash som er formulert med cocamidopropyl betaine . Cocamidopropyl betaine er et sterkere sulfat enn det som brukes i vanlig balsam, men det er mye mildere enn sulfater som brukes i sjampo og sulfat-fri sjampo. Co-vaskinger er meget populære blant jenter med krøller, da disse ikke fjerner all oljen fra håret, og har evne til å rengjøre og kondisjonere samtidig.

Et annet populært alternativ til sulfat shampoos er Castilla såpe. Castilla såpe er normalt laget med olivenolje, så det er et mye mer fuktighetsgivende og naturlig rensemiddel enn sjampo. Det er også ganske effektivt, slik at forbrukerne fortsatt får rent hår og samtidig kan beholde sin olje og fuktighet.

Leire og gjørme skyllinger har blitt en greie for noen. Leire som rhassoul, marokkanske rød og bentonitt har blitt mye brukt som naturlige hårvasker som rengjør og avgifter hodebunnen uten å fjerne for mye olje eller irriterende hodebunn og hårstrå, mens den definerer hårets naturlige krøller og styrke sin tekstur.

Til slutt – ikke så populær, men likevel nevneverdig, er shikakai og aritha duo. Shikakai er en frukt med opprinnelse i Sentral- og Sør-India som har blitt brukt som en balsam og rengjøringsmiddel i India i århundrer. Den inneholder vitamin C og D, og bidrar til å løse opp flokete hår. Aritha er også kalt “soap nut”, som sier mye om sin rensende evner! Den aktive ingrediensen er saponin, en helt naturlig rengjøringsmiddel som fjerner smuss og fett like godt som kommersielle tensider gjør, men uten bivirkninger av tørt hår og irritert, kløende hodebunn. Aritha går også hånd i hånd med shikakai som en naturlig balsam. De to blir brukt ofte i Karibien og noen deler av den vestlige verden.

 

Noen merker som produserer sulfat-fri rensemidler inkluderer:

As I am

Eden Body Works

Crème of Nature

Terressentials

ORS (Organic Root Stimulator)

 

NB! noen av de parabenfrie produktene som er linket til er mer egnet til de med krøllete, tørt og frizzy hair og kan nok bli altfor “tunge” for et typisk nordisk hår. Men for de som ikke har det er det absolutt være verdt å sjekke ut.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...